Van citroensap tot plasticsoep: hoe leef ik plasticvrij?

Mijn vriend en ik zijn inmiddels jaren gewend om elke ochtend een glas lauwwarm water met vers citroensap te drinken.

Zoals elke Nederlander gaan wij ook netjes een keer per half jaar naar de tandarts, wat blijkt? Onze tanden waren heel erg aangetast door het citroenzuur en de tandarts adviseerde ons om tijdelijk te stoppen met drinken van citroenwater of dit met een rietje te drinken. Ons tandglazuur leed eronder en zal slijten als wij zo door zouden gaan. 

Stoppen met het drinken van citroensap wilden wij niet, dus gingen wij over tot het drinken van vers citroensap middels standaard plastic rietjes, dag in dag uit, 2 rietjes en hup weg in de prullenbak. 

Na een tijdje werd ik bewust van dit verbruik en vond dat er een betere, milieuvriendelijke manier zou moeten zijn. Ik ging op onderzoek uit en kwam uit op een aantal vormen van herbruikbare rietjes, onder andere stalen rietjes, glazen rietjes en rietjes gemaakt van echte Bamboe. 

Ik werd op slag verliefd op het uiterlijk van de bamboerietjes, deze zien er stoer en rauw uit, gemaakt van natuurlijk materiaal. De bamboerietjes heb ik dan ook gelijk besteld en getest.  

Het oordeel: ze waren makkelijk schoon te houden, duurzaam en ze passen ook prachtig bij elk type drankje. Een vriend van ons gebruikt de bamboerietjes voor zijn speciale ‘gin and tonic’ cocktails :) 

 

Nadat ik de bamboerietjes had besteld kwam ik onbewust vele artikelen tegen die over ‘plastic soep’ gaan. 

Er drijft in het noordelijk gedeelte van de Stille Oceaan zoveel plastic afval, dat men dit ‘the Pacific garbage patch’ noemt. Hier is de hoogste concentratie van plastic deeltjes aanwezig, dit is optisch wellicht niet meteen zichtbaar, maar het heeft wel een zeer negatieve invloed op het maritieme leven. Men schat dat de vervuiling een omtrek heeft ter grootte van Frankrijk en Spanje bij elkaar. 

 

Niet alleen in die gedeeltes van de oceaan drijft er (micro) plastic afval, andere zichtbare plekken waar men dit goed kan waarnemen zijn de kustgebieden van industriële gebieden, baaien van populaire strandgebieden (bijvoorbeeld de kust van Bali of Mumbai). 

Elke keer als ik deze beelden zie, word ik verdrietig en vind dat de consumptiemaatschappij, dus elk individu hier verantwoordelijk voor is. Nooit de beelden gezien? Bekijk dan deze clip.

 

Stond ik er weleens bij stil hoeveel plastic ik gebruikte? Van wegwerp plastic, zoals vershoudfolie, rietjes, plastic zakjes bij fruit en groente? 

Heb ik mijzelf of mensen om mij heen weleens betrapt een plastic flesje op straat te gooien of ergens achter te laten? 

Heb je langs de autoweg het zich alsmaar ophopende zwerfafval weleens gezien? 

Heb je weleens gezien hoe het afval blijft drijven in het water?

 

Hoe kan ik mijn huishouden en de mensen om mij heen beïnvloeden tot het verminderen van het plastic verbruik? 

 

Begin met een kleine stap en denk na over je gewoontes: 

 • BYOB ‘Bring Your Own Bag’ : neem altijd en overal je eigen boodschappentas mee.
 • BYOB ‘Bring Your Own Bag’ voor fruit en groente: tegenwoordig kun je groente- en fruitzakjes kopen van stof, om die af te wegen en gelijk in de koelkast te bewaren. 
 • BYOC ‘ Bring Your Own Cup’: haal je vaak koffie buitenshuis, overweeg dan je eigen thermosbeker te kopen en dit te laten vullen. Vaak krijg je zelfs korting als je je eigen thermosbeker meeneemt. 
 • Winkel bij verpakkingsvrije winkels zie link voor winkels in je eigen stad.
 • Gebruik geen plastic rietjes meer (thuis en buitenshuis),  steun de #Iamstrawless #refusestraws campagne. Verban het gebruik van plastic rietjes en geef expliciet aan dat men geen plastic rietje geeft bij je volgende cocktail. Of stap over naar herbruikbare rietjes, bijvoorbeeld bamboerietjes.
 • Verban het verbruik van plastic huishoudfolie, plastic boterhamzakjes etc. Bewaar voedsel in mason jars en neem je brood mee in bewaardozen.
 • Gooi geen afval op straat en indien je iemand dit ziet doen, dan dien je diegene er vriendelijk op te wijzen dit niet te doen. Ook sigaretten blijven voor altijd rondzwerven, maak je sigaret uit in een asbak. 
 • Scheid je afval, breng klein plastic afval dit punt of grote stukken plastic afval naar de gemeentelijke afvalverwerking.
 • Steun het plasticsoupfoundation project of teken de #iamstrawless petitie.

 

Er zijn talloze ideeën die je binnen no-time kunt realiseren, draag bij aan een betere leefomgeving, realiseer dat dit bij jezelf begint. 

 

Hopelijk heeft deze blog jullie geïnspireerd en mochten jullie meer ideeën hebben, mail me, vergeet niet het idee te spreiden en daadwerkelijk te beginnen.

 

Groetjes,

Wendy 

 

Bionootje

Write a comment

Comments: 1
 • #1

  Pieter (Sunday, 13 May 2018 17:43)

  Leuke blog, je hebt helemaal gelijk, we moeten zelf beginnen met het verbeteren van het milieu!