Chinese amandelmelk met verse kurkuma pasta!  Ayurvedic golden milk with fresh turmeric

wat zijn Chinese amandelen?

Als Amsterdammer kom ik graag op de Nieuwmarkt. Wie Amsterdam kent, kent de Nieuwmarkt van de leuke kroegjes, gezellige marktstallen in het weekend en natuurlijk van de Chinese eethuisjes en toko's. Zelf kom ik regelmatig bij zo'n Aziatische toko en elke keer ga ik naar huis met een tas vol interessante ingrediënten. Afgelopen weekend heb ik verse Kurkuma wortels, Chinese Noord- en Zuid amandelen en palmsuiker meegenomen. 

Chinese amandelen, wat in hemelsnaam zijn de verschillen tussen 'gewone' amandelen en deze Chinese amandelen? Even op het internet onderzocht te hebben, bleken deze lieftallige amandelen de pitten te zijn van een abrikoos. Er bestaan 2 types, pitten van het Noorden (afkomstig uit het Noordelijke gedeelte van China, Himalaya en andere delen van Azië) worden bitteramandelen genoemd, deze pitten bevatten veel ijzer, potassium, fosfor en vitamine B17. Vitamine B17, ook wel amygdalin genoemd, staat erom bekend een geneeskrachtige werking te hebben tegen de verdere verspreiding van kankercellen in het lichaam. In Rusland worden deze abrikozenpitten zelfs als alternatief geneesmiddel tegen kanker gebruikt. Er wordt wel geadviseerd om bitteramandelen met mate te gebruiken, omdat overmatige consumptie van amygdalin giftig kan zijn. Wil je meer weten over de werking van abrikozenpitten aka Chinese Noord amandelen, klik dan op de link onderaan de blog. 

De gewone amandelboom en de abrikozenboom zijn verwant en behoren allebei tot de prunus familie, de vruchten van deze bomen worden 'steenvruchten' genoemd. Noord amandelen worden in de (TCM) traditionele Chinese geneeskunde gebruikt om medische redenen.

Zuid amandelen, ook wel zoete amandelen genoemd, daarentegen worden veel gebruikt in soep, koekjes en desserts . De Zuid amandelen bevatten minder amygdalin, dus is het veilig voor dagelijkse consumptie. Wij gaan in dit recept Zuid amandelen gebruiken. 

In de afgelopen jaren heb je vast weleens een post voorbij zien komen van 'Golden Milk' of 'Kurkuma Latte'. 'Golden Milk' is een Ayurvedisch recept bestaande uit Kurkuma ( geelwortel, Koenjit, Turmeric) en melk. Volgens Ayurvedische bronnen heeft Kurkuma dan ook een geneeskrachtige werken tegen kanker en Alzheimer, dit komt door het werkzame stofje curcumine. Voor meer voordelen van Kurkuma, zie link onderaan de blog. 

In de recepten die ik heb gelezen wordt de Kurkuma pasta gemaakt van gemalen Kurkuma poeder, maar niet van verse Kurkuma wortels. En juist deze verse wortels zie je steeds vaker in verschillende (bio) supermarkten en toko's, hartstikke fijn dus om het recept uit te proberen met verse Kurkuma. 

Als wij alles over Chinese amandelen en Kurkuma moeten geloven, dan gaan wij een wonderdrankje maken dat ons gezond en sterk moet houden.

 

Laten wij beginnen!

 

Bronnen: 

http://superfoodleven.nl/de-geheimen-van-vitamine-b17-in-abrikozenpitten/

http://www.earth-matters.nl/37/7476/voeding-als-medicijn/ontdek-de-vele-krachtige-voordelen-van-kurkuma.html


Wat heb je nodig?

Benodigde ingrediënten

 • Chinese (zoete) amandelen 100 gram
 • Kurkuma wortels  2-3 stuks
 • Kokosolie 1 theelepel
 • snufje zwarte peper 
 • honing of palmsuiker

Benodigde apparatuur


Instructies

1. Let goed op dat je de zoete variant van de Chinese amandelen aanschaft

2. Week de Chinese amandelen voor 12 uurtjes in water

3. Doe de geweekte amandelen in de blender

4. Blend de amandelen met 0,8 liter water voor 3 minuten of totdat het een smeuïg geheel wordt

5. Zeef het mengsel in een mason jar met de notenmelkzak

6. Wikkel wat folie om de snijplank om te voorkomen dat de snijplank geel kleurt*

(*update: koop een glazen snijplank, dan verminder je ook hiermee het plastic verbruik)

7. Schil de Kurkuma wortels met een dunschiller

8. Breng de Kurkuma aan de kook, zet het vuur daarna op middelhoog voor 45 minuten

9. Doe 1 theelepel kokosolie met een snufje zwarte peper in de vijzel ( indien je geen vijzel hebt, gebruik dan een hakmolen of keukenmachine hiervoor)

10. Stamp de Kurkuma wortels met het kokosolie mengsel fijn 

11. De kurkuma pasta kun je tot 2 weken bewaren in de koelkast

12. Breng een beker amandelmelk met 2 theelepels Kurkuma pasta aan de kook. Voeg wat honing of palmsuiker toe.

vind je ons recept leuk? Deel het dan via:

Drink smakelijk!

Write a comment

Comments: 5
 • #1

  Jenny (Monday, 22 February 2016 16:45)

  Supergoed recept!

 • #2

  Celestine (Saturday, 05 November 2016 10:22)

  Wat Zonde om het water weg te gooien waar de kurkuma in gekookt is! Daar zitten veel waardevolle stoffen in die uit de kurkuma zijn 'getrokken'. Niet weggooien dus, maar het water gebruiken om je amandelgebak te maken.

 • #3

  Celestine (Saturday, 05 November 2016 10:24)

  dat moet niet zijn 'amandelgebak' (vervelende autocorrectie) maar amandelMELK!

 • #4

  Bart Hollins (Thursday, 02 February 2017 16:03)


  Your method of explaining everything in this article is really good, all be able to without difficulty be aware of it, Thanks a lot.

 • #5

  Thea (Saturday, 28 July 2018 21:47)

  Het gebruik van plastic folie vind ik een bar slecht idee!!